25. June, 2013Ostalo No comments

pisana-rijec

Prvi tragovi knjiga sežu još daleko unazad sedam tisuća godina, međutim oruđe kojim se pisalo te materijal se mijenjao kroz historiju. Materijal koji je služio u tu svrhu je npr. bambus ili vosak, grančica, bambusove dašćice, drvo, kamen, list i ostalo. U vrijeme kada civilizacije nisu imale saznanja o pismu, a samim time nisu niti umijeli čitati, koristili su se usmenom predajom koja se najviše koristi i danas. Današnja, moderna definicija knjige je tiskana, uokvirena publikacija od minimum 49 str..

Knjige se danas koriste kao vrijedan izvor informacija u školstvu, business-u, općoj i stručnoj literaturi, umjetnosti i drugim razmjenama informacija. Bez obzira na postojanje novijih medija, one svakako zauzimaju posebno mjesto i značaj, ne samo za ljubitelje umjetnosti već i za široke potrebe civilizacije danas. Drugim riječima, život bez knjige je danas teško zamisliti iz razloga što knjige mogu pokriti onaj dio informacija koje se jednostavno ne mogu prenijeti modernim medijima poput televizije, slike i zvuka i sl.

Prema knjigama su često snimani i filmovi gdje nerijetko nalete na loše kritike poznavatelja određenog umjetničkog djela ili priče koja je pretočena na platno u kinu. Može biti da je posrijedi to što mašta nema granica i mnogi zapravo dožive priču koja je ispričana putem knjige na jedan osebujan i neponovljiv način. Dodatni razlog može biti taj što je uistinu vrlo zahtjevno snimiti film sa svim detaljima i opisima koje je tvorac knjige opisao, posvetivši puno pažnje i najmanjem detalju. Na pitanje Knjiga ili Film, uvijek ćemo imati podijeljene strane koji ustvari ovise o ukusu čitatelja ili gledatelja te o drugim.

Bilo kako bilo, sadržaj je ono što se cijeni, to je zasigurno, međutim način prijenosa događaja ili informacija definitivno utječe na ugođaj i kvalitetu koju će slušatelj, gledatelj ili čitatelj spoznati. Najstarija metoda čuvanja i prenošenja informacija je zasigurno usmena primopredaja, odmah nakon toga tu su zapisi na raznim materijalima pa tek kasnije dolaze moderniji mediji poput zvuka i slike. Zanimljivo je da je do dana danšnjeg usmena primopredaja ostala najkorištenija za razmjenu informacija, dakako zahvaljujući našoj komunikaciji, međutim, nakon toga, knjiga i dalje drži svoje značaj u primjeni. Dapače, knjige ne koriste samo obožavatelji čitanja već je knjiga pronašla svoju najmjenu i u stručnoj literaturi, politici, pored književnosti i umjetnosti.

Današnjih dana knjige su vrlo rasprostranjen medij, a bilo koja kvalitetnija knjizara vam može omogućiti da s lakoćom brzo i bezbnolno pronađete bilo koje djelo ili literaturu. Internet knjižara ili lokalna prodavaonica knjiga, zasigurno ima puno više informacija nego nam je potrebno u cijelom životu. Za knjige kažu da više ideja možete naći u malenoj knjižari nego u cijeloj povijesti televizijskog programa.

Jedna od mnogih čari čitanja knjige je njezina praktičnost. Knjige se s lakoćom prenose. Mogu se čitati na plaži ili bilo gdje bez struje i bez ometanja drugih ukoliko ste na javnom mjestu poput aviona, busa i sl. Ono što knjiga i čitateljeva mašta mogu stvoriti, zahtjevno je za svakog redatelja filma, ali nije neizvedivo. Pokloniti nekome knjigu također ima poseban značaj. Mnoge knjige nikada ne gube svoju vrijednost pogotovo ukoliko nose vrijedne i korisne informacije koje nisu ograničene trendom i vremenom. Ustvari, za prolazne stvari koriste se novine, međutim knjige često bivaju namijenjene dužem opstanku i rijetko se kreiraju kako bi zadovoljile dnevne ili tjedne potrebe čvječanstva. One su ipak puno više od običnih slova na papiru.

Comments

Još nema komentara.

Ime:
E-mail:
Web stranica:
Komentar:
 Pošalji komentar 

css.php